Δελτία τύπου

Συνάντηση με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.)

Η Γ.Γ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κα. Μαρία Γιαννακάκη, παρευρέθηκε, χθες, 2 Νοεμβρίου 2017, στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.).
Με τον πρόσφατα ψηφισθέντα ν.4488/2017, η Γενική Γραμματεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέλαβε μια νέα αρμοδιότητα ως Κεντρικό Σημείο Αναφοράς για θέματα σχετιζόμενα με την εφαρμογή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες.
Στη συνεδρίαση παρουσιάσθηκε ο νέος νόμος, ο οποίος συνιστά ορόσημο στην ελληνική νομοθεσία και αλλαγή παραδείγματος στις δημόσιες πολιτικές για την αναπηρία. Συγκεκριμένα, αφορά στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων προς τον σκοπό της καταπολέμησης του θεσμικού ρατσισμού, της ανεμπόδιστης συμμετοχής των ατόμων με αναπηρίες, των ατόμων με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους σε όλες τις πτυχές της ζωής και της καθημερινότητάς τους.
Η Γενική Γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπογράμμισε ότι ο νέος νόμος αποδεικνύει έμπρακτα την αναγνώριση της σπουδαιότητας και της δικαιωματικής διάστασης των θεμάτων αναπηρίας από την κυβέρνηση που ανέλαβε αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία.
Επίσης, εξήρε τους αγώνες του αναπηρικού κινήματος για αναγνώριση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες, οι οποίοι συνιστούν συνθήκη για (ανα-)διαμόρφωση του κοινωνικο-πολιτικού πεδίου και για κοινωνικό μετασχηματισμό.
Ο Πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ. κ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης αναφέρθηκε στον συμβολικό, και όχι μόνο, χαρακτήρα που έχει ο ορισμός της Γενικής Γραμματείας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ως Κεντρικού Σημείου Αναφοράς για τα θέματα αναπηρίας. Επεσήμανε, ωστόσο, τον πολυσχιδή χαρακτήρα του εγχειρήματος, γεγονός που επιβάλλει τη συντονισμένη επιχειρησιακή δράση των εμπλεκόμενων φορέων.
Ακολούθησε συζήτηση με τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου της Ε.Σ.Α.μεΑ, τα οποία έθεσαν κρίσιμα ζητήματα σχετικά με την εφαρμογή του νόμου, και συμφωνήθηκε η συνέχιση της συνεργασίας και της ανταλλαγής απόψεων σε θέματα αναπηρίας.

 

P1012273

Copyright © 2012. www.mariayannakaki.gr | Όλα τα νέα σήμερα newspolis.gr | Designed by Shape5.com

Η επίσημη ιστοσελίδα της Μαρίας Γιαννακάκη | υποψηφιοι, Αττική, περιφέρεια, Παρέμβαση, για την Αττική, Β' Πειραιά, Κορυδαλλός, Κερατσίνι, Νίκαια, Δραπετσώνα, Αγ. Ιωάννης, Ρέντης, Πέραμα, Πειραιάς, Ανθρώπινα, δικαιώματα, LGBT, ισότητα, Εξωτερική, πολιτική, Εθνική Άμυνα, Τουρκία, Κύπρος, Κυπριακό, Ευρωπαϊκή, Ένωση, ομοφυλόφιλοι, Ρομά