Γενική Γραμματεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Συνάντηση με τον Εθνικό Εισηγητή για την καταπολέμηση της εµπορίας ανθρώπων και τον Διευθυντή του Γραφείου των ΗΕ για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων & παράνομης διακίνησης μεταναστών

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την Τρίτη 4 Απρίλη και στο περιθώριο της Διημερίδας των Ηνωμένων Εθνών και του Υπουργείου Εξωτερικών για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, μεταξύ της Γενικής Γραμματέως Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κας Μαρίας Γιαννακάκη, του Εθνικού Εισηγητή για την Καταπολέμηση της Εµπορίας Ανθρώπων του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Ηρακλή Μοσκώφ και του Διευθυντή του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και της παράνομης διακίνησης μεταναστών, κ. Ηλία Χατζή.

Κατά τη συνάντηση, η οποία διεξήχθη σε πολύ εποικοδομητικό κλίμα, τέθηκε επί τάπητος η πολυπλοκότητα της προσπάθειας καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων, σε σχέση αλληλεξάρτησης με τη νομική ρύθμιση άλλων θεμάτων, όπως η μετανάστευση, η χορήγηση ασύλου, η πορνεία, η εργασία και τα εργασιακά δικαιώματα, τα δικαιώματα των μειονοτήτων, η ανεργία, η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος κ.ά. Η αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής ενός, αλλά περισσοτέρων κλάδων δικαίου, κυρίως δε του ποινικού, του εργατικού, του ενωσιακού και του διεθνούς δικαίου, καθώς επίσης και της εγκληματολογίας.

Σημειώθηκε πως τα δύο τελευταία χρόνια πραγματοποιήθηκαν περισσότερες συλλήψεις αλλά χρειάζεται να γίνουν ακόμα πολλά για την αποτελεσματικότερη εκπαίδευση των αστυνομικών, τη βελτίωση του ελέγχου διακίνησης αιτούντων άσυλο, την εξασφάλιση όλων των αναγκαίων νόμιμων υπηρεσιών για τα θύματα, την ενίσχυση των διαδικασιών δίωξης και καταδίκης των δραστών, συμπεριλαμβανομένων και δημοσίων υπαλλήλων που φέρονται να εμπλέκονται σε περιπτώσεις σωματεμπορίας, την ενδυνάμωση της Διεθνούς Συνεργασίας για την καταπολέμηση του φαινομένου της σωματεμπορίας γυναικών και όλα τα κράτη μέλη να υλοποιήσουν Εθνικά Σχέδια Δράσης για την καταπολέμησή της.

Επίσης, επισημάνθηκε η βελτίωση της κατάστασης στη χώρα μας, όπως όμως και η ανάγκη για εντατικοποίηση των προσπαθειών προς την κατεύθυνση της αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης του ζητήματος, ιδιαίτερα υπό το πρίσμα των αυξημένων προσφυγικών ροών που δέχεται η χώρα τα τελευταία δύο έτη.
Υπήρξε κατά τη συνάντηση κοινή εκτίμηση πως οι πρόσφατες Συστάσεις της Ύπατης Αρμοστείας αποτελούν χρήσιμο εργαλείο για την καταπολέμηση του φαινομένου, κινούμενες στην ευαισθητοποίηση του πληθυσμού, στην αύξηση των ευκαιριών βιοπορισμού των ανθρώπων αυτών, ενώ ο εντοπισμός, η παραπομπή και η παροχή υπηρεσιών στους επιζήσαντες σεξουαλικής ή/και εργασιακής βίας οφείλει να ενισχυθεί περαιτέρω. Η πρόληψη οφείλει να εστιαστεί στη δημιουργία χώρων φιλοξενίας με επαρκείς προδιαγραφές υποδοχής και μηχανισμούς πρόληψης, στον έγκαιρο εντοπισμό επιζησάντων και στη συστηματική παραπομπή στους αρμόδιους φορείς, καθώς και στη διασφάλιση ποιοτικής και επαρκούς κάλυψης παρεχομένων υπηρεσιών (νομική, ιατρική, ψυχοκοινωνική υποστήριξη, καθώς και πρόσβαση σε ασφαλείς δομές).

Τέλος, κατά τη συνάντηση αποφασίστηκε η δρομολόγηση σειράς παρεμβάσεων και δράσεων, στο πλαίσιο της εκπαίδευσης των δικαστικών λειτουργών και των δημοσίων υπαλλήλων αναφορικά με τη φύση, τα χαρακτηριστικά και την αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων, με την κα Γιαννακάκη να τονίζει την αταλάντευτη προσήλωση της Γενικής Γραμματείας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο να σταθεί αρωγός και συντονιστής κάθε τέτοιας προσπάθειας.

 

Εμπορία

Copyright © 2012. www.mariayannakaki.gr | Όλα τα νέα σήμερα newspolis.gr | Designed by Shape5.com

Η επίσημη ιστοσελίδα της Μαρίας Γιαννακάκη | υποψηφιοι, Αττική, περιφέρεια, Παρέμβαση, για την Αττική, Β' Πειραιά, Κορυδαλλός, Κερατσίνι, Νίκαια, Δραπετσώνα, Αγ. Ιωάννης, Ρέντης, Πέραμα, Πειραιάς, Ανθρώπινα, δικαιώματα, LGBT, ισότητα, Εξωτερική, πολιτική, Εθνική Άμυνα, Τουρκία, Κύπρος, Κυπριακό, Ευρωπαϊκή, Ένωση, ομοφυλόφιλοι, Ρομά