Στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Τοποθέτηση στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης στη συζήτηση της Έκθεσης “Ρευστότητα στη Δημόσια Διοίκηση στην Ευρώπη: απειλείται ο Δημόσιος Τομέας;”

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,
η Έκθεση που συζητάμε σήμερα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και επίκαιρη. Παντού στην Ευρώπη και ιδιαίτερα μετά την οικονομική κρίση έχει ανοίξει η συζήτηση για το τι Δημόσιο τομέα θέλουμε. Όλοι συμφωνούμε ότι η σημασία της ποιότητας υπηρεσιών για το ευρωπαικό κοινωνικό μοντέλο είναι τεράστια, όπως και η διαφύλαξη μέσω αυτών, των οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.
Επίσης, οι περισσότεροι από εμάς θα συμφωνούσαν ότι τα παραπάνω δε διασφαλίζονται από ένα υδροκέφαλο και δύσκαμπτο κράτος και ότι δεν πρέπει να συγχέεται η έννοια του δημόσιου με αυτή του κρατικού. Υπάρχουν τομείς όπου η δημόσια παρουσία είναι αδιαπραγμάτευτη, όπως η υγεία, η παιδεία, τα δημόσια αγαθά όπως το νερό κά, ενώ από την άλλη μεριά δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτός ο ρόλος του κράτους επιχειρηματία, όχι από δογματισμό, αλλά γιατί είναι αντιπαραγωγικός. Ο ρόλος του κράτους πρέπει να είναι η θωράκιση του νομικού πλαισίου και η αυστηρή τήρηση των κανόνων λειτουργίας της αγοράς προς όφελος της κοινωνικής συνοχής, η οποία αποτελεί και προτεραιότητα του Συμβουλίου.
Η οικονομική κρίση πρόβαλλε ως αδήριτη ανάγκη τις ριζικές μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη, οι οποίες είχαν σοβαρό αντίκτυπο στο εύρος, την ποιότητα και την οργάνωση των δημόσιων υπηρεσιών. Δυστυχώς, σε ορισμενες χώρες, υπό το βάρος της δημοσιονομικής κρίσης, οι μεταρρυθμίσεις έγιναν χωρίς σχεδιασμό, χωρίς αξιολόγηση δομών και υπηρεσιών, με τρόπο οριζόντιο και με απαξίωση καθετί δημοσίου. Αντί για μεταρρύθμιση οδηγούμεθα σε απορρύθμιση, με τεράστια προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών, αποσάθρωση των εργασιακών σχέσεων και αύξηση της δυσπιστίας των ευρωπαϊκών λαών έναντι των θεσμών, με αποτέλεσμα ακραίες πολιτικές επιλογές όπως αυτές που είδαμε στις πρόσφατες ευρωεκλογές.
Η Ευρωπαϊκή Ήπειρος χρειάζεται ενα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, το οποίο να στηρίζεται στην ευρωπαϊκή κληρονομιά του κράτους Δικαίου, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των κοινωνικών κατακτήσεων και το οποίο να λαμβάνει υπόψη την ανάγκη νέων τρόπων διαχείρισης που απαιτεί ένα πιο αποτελεσματικό και παραγωγικό δημόσιο, σεβόμενο τις ιδιαιτερότητες των κρατών.

ΣτΕ2 2

ΣτΕ2 1

ΣτΕ3

Copyright © 2012. www.mariayannakaki.gr | Όλα τα νέα σήμερα newspolis.gr | Designed by Shape5.com

Η επίσημη ιστοσελίδα της Μαρίας Γιαννακάκη | υποψηφιοι, Αττική, περιφέρεια, Παρέμβαση, για την Αττική, Β' Πειραιά, Κορυδαλλός, Κερατσίνι, Νίκαια, Δραπετσώνα, Αγ. Ιωάννης, Ρέντης, Πέραμα, Πειραιάς, Ανθρώπινα, δικαιώματα, LGBT, ισότητα, Εξωτερική, πολιτική, Εθνική Άμυνα, Τουρκία, Κύπρος, Κυπριακό, Ευρωπαϊκή, Ένωση, ομοφυλόφιλοι, Ρομά