Στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Ομιλία, εκ μέρους της Σοσιαλιστικής Ομάδας, στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα δικαιώματα των γυναικών στις χώρες της αραβικής άνοιξης

untitled2

 

Αισθάνομαι πολύ περήφανη που τέτοιες Εκθέσεις φτάνουν να συζητηθούν στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ενδεικτικό της υψηλού επιπέδου δουλειάς που συντελέστηκε ειναι το γεγονός, ότι δεν έχει κατατεθεί καμία τροπολογία.
Η Έκθεση της συναδέλφου μας κας Saidi είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και είμαι πολύ τυχερή που είχα τη δυνατότητα να την παρακολουθήσω σε όλα τα στάδια της εκπόνησής της, στο πλαίσιο της Επιτροπής Ισότητας, Μειονοτήτων και κατά των Διακρίσεων. Βάζει στο κέντρο του προβληματισμού της δύο πολύ ενδιαφέροντα θέματα: από τη μία την παράλληλη πορεία της ισότητας των φύλων και του εκδημοκρατισμού μιας χώρας.
Από την άλλη, θέτει εν αμφιβόλω το στερεότυπο της οργανικής και δομικής σχέσης Ισλάμ και καταπίεσης της γυναίκας. Γιατί δεν μπορούμε να μιλάμε για Δημοκρατία και κράτους Δικαίου, όταν ο μισός πληθυσμός καταπιέζεται σε όλες τις εκφάνσεις του βίου και της ανάπτυξης της προσωπικότητάς του, ενώ παράλληλα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός δεν είναι προνόμιο μίας θρησκείας, αλλά αντιθέτως, αποτελεί στρέβλωση και εργαλείο χειραγώγησης και διαπερνά οριζόντια ολες τις θρησκείες.
Από τις απαρχές των εκρηκτικών διαδηλώσεων στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, οι γυναίκες έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στη διοργάνωση των συγκεντρώσεων, τη μεταφορά πληροφοριών σε διεθνή μέσα ενημέρωσης και τη φροντίδα των τραυματιών. Πολλές διαδηλώτριες υπέστησαν παρενοχλήσεις, κακομεταχείριση, συλλήψεις και βασανιστήρια, επειδή άσκησαν τα θεμελιώδη δικαιώματα της συνάθροισης και της ελεύθερης έκφρασης.
Σήμερα, τρία χρόνια μετά, το τοπίο αναφορικά με τα δικαιώματα των γυναικών στην περιοχή είναι ανάλογο με τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις.
Δυστυχώς, σε ορισμένες χώρες, η κατάσταση σήμερα είναι χειρότερη από πριν. Η Αίγυπτος, βάσει στοιχείων Διεθνών Οργανισμών και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, είναι η χειρότερη χώρα για να ζει σήμερα μία γυναίκα. Η Λιβύη στο χείλος του εμφυλίου. Αντίθετα, στο Μαρόκο και την Τυνησία αναπτύχθηκε ένας ιδιαίτερα ενδιαφέρων διάλογος αναφορικά με τα δικαιώματα της γυναίκας και τα θέματα ισότητας των φύλων, ο οποίος αποτυπώθηκε και συνταγματικά.
Φυσικά και υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν, όχι μόνο στα θέματα των γυναικών, αλλά και σε αυτά των δικαιωμάτων ομοφυλοφίλων, ζητήματα που πρέπει σύντομα να ενταχθούν στην ατζέντα των αρμόδιων εμπλεκομένων αυτών των χωρών.
Ως μέλη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειες μέσω της διακοινοβουλευτικής συνεργασίας, αλλά και τη συνεργασία με το "Νότιο Πρόγραμμα", προκειμένου να ενθαρρύνουμε κυβερνήσεις, κοινοβούλια, φορείς, ακτιβιστές, πολίτες αυτών των χωρών, και να τους παράσχουμε κάθε βοήθεια, πρακτική ή σε επίπεδο τεχνογνωσίας.
Οι χώρες του αραβικού κόσμου, και για λόγους γειτνίασης, ήταν ανέκαθεν σε ένα πολιτισμικό, πολιτικό και ιδεολογικό διάλογο με την Ευρώπη. Οι εξελίξεις σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο στον ευρύτερο χωρο της Μεσογείου μας αφορούν άμεσα και οφείλουμε να τις παρακολουθούμε με διάθεση γόνιμης αλληλεπίδρασης, με σεβασμό στις Αρχές της Ισότητας και της διαφορετικότητας, στο πλαίσιο πάντα του οικουμενικού χαρακτήρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Copyright © 2012. www.mariayannakaki.gr | Όλα τα νέα σήμερα newspolis.gr | Designed by Shape5.com

Η επίσημη ιστοσελίδα της Μαρίας Γιαννακάκη | υποψηφιοι, Αττική, περιφέρεια, Παρέμβαση, για την Αττική, Β' Πειραιά, Κορυδαλλός, Κερατσίνι, Νίκαια, Δραπετσώνα, Αγ. Ιωάννης, Ρέντης, Πέραμα, Πειραιάς, Ανθρώπινα, δικαιώματα, LGBT, ισότητα, Εξωτερική, πολιτική, Εθνική Άμυνα, Τουρκία, Κύπρος, Κυπριακό, Ευρωπαϊκή, Ένωση, ομοφυλόφιλοι, Ρομά