Στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Τοποθέτηση στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών στη Γεωργία

11

 

Εκθέσεις σαν αυτή που συζητάμε σήμερα είναι εξαιρετικά χρήσιμες και θα μπορούσαν να είναι ακόμη χρησιμότερες, αν πέρα από την ενθάρρυνση των διοικήσεων να συνεχίσουν την επίπονη προσπάθεια για το σεβασμό των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών, στόχευαν και στην επισήμανση των προβλημάτων και των δυσχερειών.
Με εξαιρετικό σεβασμό στη δουλειά των συντακτών θα ήθελα να επισημάνω μερικά σημεία:
Υπάρχουν καταγγελίες για χειραγώγηση της δικαιοσύνης, που προκύπτουν από προφυλακίσεις και διώξεις εναντίον υψηλόβαθμων στελεχών της αντιπολίτευσης. Επίσης διώχθηκαν στελέχη όπως ο πρώην δήμαρχος Τιφλίδας και ο υπεύθυνος τοπικής προεκλογικής καμπάνιας του UNM, όπως και ο πρώην υπουργός άμυνας, ο οποίος έχει ήδη εκτίσει 20 μήνες προφυλάκισης.
Στην Έκθεση σημειώνεται και η ανησυχία για την κατάχρηση της προφυλάκισης, η οποία είναι ένα μέτρο που ο νομικός πολιτισμός έχει προβλέψει προκειμένου να εμποδίσει επικίνδυνους εγκληματίες να προβούν σε τέλεση νέων εγκλημάτων, να καλύψουν ήδη τελεσθέντα εγκλήματα ή να εγκαταλείψουν τη χώρα. Στη Γεωργία υπάρχει κατάχρηση αυτής της πρόνοιας προκειμένου να εκφοβισθούν ή και να αδρανοποιηθούν πολιτικά στελέχη της αντιπολίτευσης, κάτι που συνιστά κατάφωρη παραβίαση δικαιωμάτων. Επίσης, υπάρχουν καταγγελίες ότι πολιτικοί προχώρησαν σε αλλαγή «πολιτικών φρονημάτων» και συνέπλευσαν με την κυβέρνηση, και αμέσως αθωώθηκαν ή δε διώχθηκαν.
Άλλα στοιχεία που η Έκθεση αποτυγχάνει να αναφέρει, είναι η φυλάκιση υποψηφίων της αντιπολίτευσης, μετά την ανακοίνωση υποψηφιότητάς τους, η άσκηση βίας εναντίον υποστηρικτών της αντιπολίτευσης και η ανοχή στους ασκούντες βία εναντίον τους και εναντίον στελεχών της αντιπολίτευσης.
Επίσης η έκθεση «ξεχνά» να αναφερθεί στον χαρακτηρισμό και τη δίωξη ολόκληρου του UNM ως εγκληματική οργάνωση, πρακτική που ακολουθείται από ολοκληρωτικά κι όχι δημοκρατικά καθεστώτα.
Δεν αναφέρεται πουθενά η καταστρατήγηση των δικαιωμάτων μειονοτήτων, θρησκευτικών και άλλων, και οι επιθέσεις εναντίον τους. Όταν μάλιστα σε μια υπόθεση (κάρφωσαν μια κεφαλή γουρουνιού στην πόρτα μουσουλμανικού σχολείου στο Kobuleti) ανακαλύφθηκε πως οι δράστες ανήκαν στην τοπική ηγεσία του Georgian Dream, αυτοί τιμωρήθηκαν με μόλις 40 ευρώ πρόστιμο.
Οι συλλογικότητες των ομοφυλοφίλων καταγγέλλουν σειρά επιθέσεων οι οποίες παραμένουν ατιμώρητες από το νόμο, παρόλο που έχουν δοθεί επαρκή στοιχεία στις αρμόδιες Αρχές.
Η Εκκλησία συνεχίζει να έχει λόγο στα δημόσια πράγματα με πολεμική ρητορική για μειονοτικές ομάδες.
Κλείνοντας, θέλω να επαναλάβω αυτό με το οποίο άνοιξα: με εξαιρετικό σεβασμό προς τη δουλειά των συντακτών της παρούσας Έκθεσης, θέλω να τονίσω πως οφείλουμε και να ενθαρρύνουμε και να επικροτούμε τα βήματα προόδου σε χώρες με μεταβατικές πολιτικές ηγεσίες, εξίσου όμως, και ίσως ακόμη πιο επισταμένα, οφείλουμε να επισημαίνουμε και να εργαζόμαστε για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε αυτές, ειδικά όταν οι κοινωνικές και πολιτικές παράμετροι είναι ιδιάζουσες, όπως στη συγκεκριμένη ευρύτερη περιοχή. Όσο δεν το κάνουμε αυτό ή μπαίνει σε δεύτερη μοίρα, δημιουργούνται τετελεσμένα και καταστάσεις υπονομευτικές για συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων παγιώνονται, καθιστώντας την ανάδειξη του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ακόμη δυσκολότερο για το μέλλον.

Copyright © 2012. www.mariayannakaki.gr | Όλα τα νέα σήμερα newspolis.gr | Designed by Shape5.com

Η επίσημη ιστοσελίδα της Μαρίας Γιαννακάκη | υποψηφιοι, Αττική, περιφέρεια, Παρέμβαση, για την Αττική, Β' Πειραιά, Κορυδαλλός, Κερατσίνι, Νίκαια, Δραπετσώνα, Αγ. Ιωάννης, Ρέντης, Πέραμα, Πειραιάς, Ανθρώπινα, δικαιώματα, LGBT, ισότητα, Εξωτερική, πολιτική, Εθνική Άμυνα, Τουρκία, Κύπρος, Κυπριακό, Ευρωπαϊκή, Ένωση, ομοφυλόφιλοι, Ρομά