Άμυνα

Ερώτηση αναφορικά με νομοθετική αβλεψία στη χορήγηση εφάπαξ βοηθήματος των Εθελοντών Μακράς Θητείας (ΕΜΘ)

Ερώτηση

 

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

 

Εθνικής Άμυνας

Οικονομικών

 

Θέμα: Νομοθετική αβλεψία στη χορήγηση εφάπαξ βοηθήματος των ΕΜΘ

 

Σύμφωνα με τον προσφάτως ψηφισθέντα Νόμο 4284/2014 (ΦΕΚ Α190/10-9-2014), ισχύουν και για τους Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) και τους Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠΟΠ) οι ίδιες προϋποθέσεις λήψης του εφάπαξ με τις υπόλοιπες κατηγορίες στρατιωτικών, ήτοι καταργήθηκε η απαίτηση για συμπλήρωση 25 ετών για τη λήψη του βοηθήματος και πλέον χρειάζονται 10 έτη μετοχικής σχέσης, ενώ η διάταξη αφορά αποκλειστικά τα Ταμεία ΕΛΟΑΣ, ΕΛΟΑΝ και ΕΛΟΑΑ.

Όμως, λόγω νομοθετικής αβλεψίας, δεν αναφέρεται η αναδρομική ισχύς του νόμου, με συνέπεια αριθμός εν αποστρατεία ΕΜΘ, περί τους 175, να μη δύνανται να κάνουν χρήση της συγκεκριμένης διάταξης.

Συγκεκριμένα, παρατηρείται το φαινόμενο πως στελέχη ΕΜΘ της ίδιας κατηγορίας που αποστρατεύτηκαν μεταξύ του 2010 και του Σεπτεμβρίου του 2014, έχοντας πληρώσει τις ίδιες εισφορές στο Ταμείο τους (ΕΛΟΑΣ) με ε.α. συναδέλφους τους άλλων ετών, να λαμβάνουν μόνο αυτές πίσω, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους που λαμβάνουν το βοήθημα κανονικά.

Κατόπιν τούτων,

 

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

 

Προτίθενται να προβούν σε άμεση διόρθωση της κατάστασης και αποκατάσταση της διαδικασίας λήψεως του εφάπαξ βοηθήματος για τους θιγόμενους ε.α. ΕΜΘ;

 

Η ερωτώσα Βουλευτής

Μαρία Γιαννακάκη

 

Απάντηση Υπουργείου Εθνικής Άμυνας

Απάντηση Υπουργείου Οικονομικών

 

orthia new - Copy

Copyright © 2012. www.mariayannakaki.gr | Όλα τα νέα σήμερα newspolis.gr | Designed by Shape5.com

Η επίσημη ιστοσελίδα της Μαρίας Γιαννακάκη | υποψηφιοι, Αττική, περιφέρεια, Παρέμβαση, για την Αττική, Β' Πειραιά, Κορυδαλλός, Κερατσίνι, Νίκαια, Δραπετσώνα, Αγ. Ιωάννης, Ρέντης, Πέραμα, Πειραιάς, Ανθρώπινα, δικαιώματα, LGBT, ισότητα, Εξωτερική, πολιτική, Εθνική Άμυνα, Τουρκία, Κύπρος, Κυπριακό, Ευρωπαϊκή, Ένωση, ομοφυλόφιλοι, Ρομά