Αρθρογραφία

Κοινωνία και ΛΟΑΤΚΙ+ Δικαιώματα - Άρθρο στο avmag.gr

Αποτελεί βασική κοινωνιολογική παραδοχή ότι οι νοοτροπίες αλλάζουν πιο αργά από τα δεδομένα. Οι κοινωνίες αλλάζουν, εξελίσσονται. Διαμορφώνονται νέες κοινωνικές σχέσεις και ισορροπίες κάθε είδους, πάντως σίγουρα δε μένουν στατικές, και δη, στον κόσμο του 21ου αιώνα, όπου η πληροφορία και κατ' επέκτασιν, η όσμωση με εξαιρετικά απομακρυσμένες κοινωνίες και κοινωνικές ομάδες καθίσταται εξαιρετικά ταχεία και άμεση. Ο δημόσιος διάλογος εξελίσσεται πλέον, όχι μόνον στον δρόμο και στα μέρη μιας συμβατικής αστικής κοινωνίας του 20ου αιώνα. Τα μέσα επικοινωνίας έχουν αλλάξει και πλέον η αλλαγή και το διαφορετικό έχει καταστεί σαν εικόνα, προσιτό και προσβάσιμο σε όλες τις ηλικίες και σχεδόν όλες τις χώρες. Κατά κανόνα, δε, κοινωνίες που ήλθαν λόγω διάφορων συγκυριών σε επαφή με το διαφορετικό από την «νόρμα» των παραδοσιακών κοινωνιών τους, τείνουν να αποκρυσταλλώνουν και να αποτυπώνουν αυτήν την εξέλιξη και στις νομοθετικές τους πρακτικές.

Φυσικά, αυτό όταν μιλούμε για χώρες που σέβονται το Κράτος Δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Χώρες μεταξύ των οποίων, και η δική μας, με κάποιες βροντόφωνες μεν, παρωχημένες όμως δε, μειοψηφίες, που υπάρχουν παντού και εξάλλου, δεν αναφέρονται μόνον σε εξέλιξη των θεσμών στη βάση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και σε κάθε μορφή αλλαγής νοοτροπιών και παγιωμένων θεσμικών σχέσεων.

Εκεί ακριβώς έρχεται η συντεταγμένη Πολιτεία, να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα θεσπίζοντας ένα σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο. Η προστασία τους είναι στοιχείο της πολιτικής μας ταυτότητας, της δημοκρατικής κοινωνίας στην οποία πιστεύουμε και του πολιτισμού μας, όντας πεπεισμένοι ότι η ανάπτυξη και η πρόοδος σε εθνικό και διεθνές επίπεδο θα επέλθει μόνο μέσω της εξάλειψης κάθε είδους διακρίσεων.

Αλλά ακόμη κι αν η κοινή γνώμη ήταν αντίθετη κι αν ήταν μειοψηφική άποψη, ακριβώς γι' αυτό υπάρχει το διεθνές πλαίσιο προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για να μην υπόκεινται αυτά σε συγκυριακές πλειοψηφίες ή μειοψηφίες. Γι' αυτό ακριβώς και τα ανθρώπινα δικαιώματα ποτέ δεν αποτελούν ζήτημα και ερώτημα δημοψηφίσματος. Κι εγώ είμαι από τις πολιτικούς που πιστεύουν πως ρόλος του πολιτικού είναι να διαμορφώνει την κοινή γνώμη κι όχι να σέρνεται πίσω της προς άγραν ψήφων.

Ως προτεραιότητα της Ελληνικής Πολιτείας, προβήκαμε στη λήψη μέτρων που έχουν στον πυρήνα τους το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στοχεύουν στην εξάλειψη κρουσμάτων διάκρισης και άνισης μεταχείρισης.
Θεσπίσαμε νέο Σύμφωνο Συμβίωσης, με επέκταση στα ομόφυλα ζευγάρια και αναγνώριση πλήθους Δικαιωμάτων, ενισχύσαμε την αντιρατσιστική νομοθεσία και τη νομοθεσία κατά των διακρίσεων.

Προχωρήσαμε στη συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, για τη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής κατά του ρατσισμού, δια του οποίου έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, αλλά και των εμπλεκόμενων Αρχών για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του ρατσισμού και του ρατσιστικού εγκλήματος.
Ψηφίστηκε ο Ν. 4443/2016 για την ίση μεταχείριση, με τον οποίο επήλθαν σημαντικές αλλαγές στο συναφές θεσμικό πλαίσιο. Διευρύνθηκε το πεδίο εφαρμογής του νόμου και ενισχύθηκαν οι αρμοδιότητες του Συνηγόρου του Πολίτη, ο οποίος ανέλαβε πλέον και τις καταγγελίες για παραβίαση της Αρχής της ίσης μεταχείρισης στον ιδιωτικό τομέα, καταργώντας τη σχετική Επιτροπή που υπαγόταν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και δεν είχε λειτουργήσει ποτέ.
Ορίστηκαν Ειδικοί Εισαγγελείς για τη ρατσιστική βία σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ηράκλειο, καταργήθηκε το άρθρο 347 του ΠΚ για την παρά φύσιν ασέλγεια.

Τέλος, έχει ήδη αναρτηθεί στη δημόσια διαβούλευση μέχρι την 12η Ιουνίου το σχέδιο νόμου για τη Νομική Αναγνώριση της Ταυτότητας Φύλου, σύμφωνα με το οποίο αναγνωρίζεται το δικαίωμα στην φυλομετάβαση για τα άτομα τα οποία δεν αισθάνονται οικεία με το καταχωρισμένο φύλο τους. Χωρίς προαπαιτούμενα, χωρίς προηγούμενη ιατρική επέμβαση, χωρίς ψυχιατρική εξέταση, με την απλή, γρήγορη, μη κοστοβόρα διαδικασία που προβλέπεται για κάθε Έλληνα πολίτη που επιθυμεί να μεταβάλλει κάποιο στοιχείο της ταυτότητάς του.

Ειδικά μετά το τελευταίο, όπως και κατόπιν της επέκτασης του Συμφώνου Συμβίωσης και για τα ομόφυλα ζευγάρια, θεωρώ πως εκ των πραγμάτων θέτουμε την όλη συζήτηση για τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα σε νέες βάσεις. Κάθε φορά που η Πολιτεία αναλαμβάνει νομοθετικές πρωτοβουλίες τέτοιας φύσεως και η κοινή γνώμη έρχεται σε επαφή και γνωριμία –γιατί υπάρχει και τρομακτική άγνοια, δυστυχώς- με απτά ζητήματα των ΛΟΑΤΚΙ συμπολιτών μας, τίθεται ένα νέο σημείο εκκίνησης για την επόμενη νομοθετική πρωτοβουλία. Παρά τις όποιες αντιδράσεις που πάντα θα υπάρχουν, η κοινωνία έρχεται πιο «ζυμωμένη», πιο ενημερωμένη και κυρίως, πιο ανοιχτή. Καθετί που τίθεται σε δημόσιο διάλογο, σπάει στεγανά κοινωνικού συντηρητισμού, φέρνει στην επιφάνεια προβλήματα συνανθρώπων μας της διπλανής πόρτας, κάνει ακριβώς αυτά τα κοινωνικά δεδομένα και τις νοοτροπίες που ανέφερα στην αρχή, πιο ανοιχτά στην αλλαγή, ακόμη κι αν αυτή είχε ήδη καθυστερήσει πολύ να τεθεί και θεσμικά, ακόμη κι αν συνήθως, οι φωνές της αντίθεσης, του συντηρητισμού και του μίσους, ακόμη και μειοψηφικές, βάλλουν βάναυσα τα δικαιώματα ανθρώπων ίσων μεταξύ ίσων.

Κλείνοντας, θα ήθελα να υπενθυμίσω πως σεβόμαστε τις ιδιομορφίες της κάθε κοινωνίας και δε νομοθετούμε εν κενώ. Αντιλαμβάνομαι πλήρως πως η ελληνική κοινωνία δεν είναι πχ η σουηδική ή η ολλανδική, σε θέματα ΛΟΑΤΚΙ δικαιωμάτων. Η ελληνική λοιπόν Πολιτεία, συνοδευόμενη πλέον από την απαραίτητη πολιτική βούληση που έλειπε, θέτει και την ελληνική κοινωνία προ των ευθυνών της. Και κυρίως, αυτής του να προστατεύσει συμπολίτες μας από ηχηρές μεν, μειοψηφίες δε, αποδίδοντας κοινωνική δικαιοσύνη και αίροντας προκαταλήψεις περασμένων εποχών. Αν όχι και τώρα, άλλωστε, πότε;

 

Operation garden

Copyright © 2012. www.mariayannakaki.gr | Όλα τα νέα σήμερα newspolis.gr | Designed by Shape5.com

Η επίσημη ιστοσελίδα της Μαρίας Γιαννακάκη | υποψηφιοι, Αττική, περιφέρεια, Παρέμβαση, για την Αττική, Β' Πειραιά, Κορυδαλλός, Κερατσίνι, Νίκαια, Δραπετσώνα, Αγ. Ιωάννης, Ρέντης, Πέραμα, Πειραιάς, Ανθρώπινα, δικαιώματα, LGBT, ισότητα, Εξωτερική, πολιτική, Εθνική Άμυνα, Τουρκία, Κύπρος, Κυπριακό, Ευρωπαϊκή, Ένωση, ομοφυλόφιλοι, Ρομά