Αρθρογραφία

"Ανύπαρκτη μεταναστευτική πολιτική: ιδεολογική επιλογή ή διαχειριστική αδυναμία;" - Άρθρο στο tvxs.gr

Στην Ελλάδα της κρίσης το ζήτημα της διαχείρισης του μεταναστευτικού ζητήματος, αντιμετωπίστηκε, όπως και άλλα ζητήματα, με φοβικότητα, ατολμία και συχνά με ψευδοπατριωτικές κορώνες, χαϊδεύοντας το μαλακό υπογάστριο των αισθημάτων φόβου και ανασφάλειας μεγάλου τμήματος της ελληνικής κοινωνίας. Ιδεολογική επιλογή ή πολιτική και διαχειριστική αδυναμία; Θα τολμήσω να πω και τα δυο, αφού τα τελευταία χρόνια η Κυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ επέλεξε για μια ακόμα φορά να σπρώχνει το ζήτημα κάτω από το χαλί, ακολουθώντας την γνωστή συνταγή "αφήνω την καυτή πατάτα" στους επόμενους.

Στο επίπεδο της ρητορικής είναι πρόσφατο το γεγονός των ξενοφοβικών δηλώσεων του κ. Πρωθυπουργού στον Έβρο, απευθυνόμενος στο εθνικό του ακροατήριο και στα πιο συντηρητικά στρώματα, ακόμα και σε ακροδεξιές δυνάμεις. Στο επίπεδο της πολιτικής τα πισωγυρίσματα είναι πολλά και οι εκκρεμότητες ακόμα περισσότερες: νόμος για την ιθαγένεια, αντιρατσιστικό, δειλά βήματα στο θέμα της βελτίωσης χορήγησης του ασύλου, καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών, συνεχείς καταδικαστικές αποφάσεις από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ- μην ξεχνάμε ότι ο κ. Βενιζέλος είναι αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και καθ΄ύλην αρμόδιος ως Υπουργός Εξωτερικών- δεν κατάφεραν να κάνουν ένα βήμα προς την αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνο ΙΙ, βάσει της οποίας χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες εγκλωβίζονται στην χώρα μας, χωρίς να τους δίνεται η δυνατότητα να μεταβούν στον προορισμό της αρεσκείας τους, αξιοποιώντας και την Ελληνική Προεδρία στην ΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Αναθεώρηση, που θα συμβάλλει σημαντικά στην βελτίωση των συνθηκών που επικρατούν στην Ελλάδα καθώς το μεταναστευτικό πρόβλημα είναι πρωτίστως ευρωπαϊκό, αλλά το επωμίζεται κυρίως η ελληνική πλευρά, λόγω της γεωγραφικής της θέσης. Τα ελληνοτουρκικά σύνορα, αποτελούν ένα από τα κύρια σημεία της παράνομης διέλευσης των συνόρων στην Ευρώπη οπότε η συνεργασία με την Τουρκική πλευρά είναι υψίστης σημασίας για την εξεύρεση κοινής λύσης. Από την άλλη οι όποιες συζητήσεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αναβληθεί λόγω μη συναίνεσης των κρατών-μελών.

Η χώρα έχασε λοιπόν μια ακόμα ευκαιρία να προωθήσει ένα καίριο ζήτημα, με πολλές κοινωνικές, διοικητικές, οικονομικές και ανθρωπιστικές παραμέτρους. Από την άλλη, η καταπάτηση των δικαιωμάτων των μεταναστών στη χώρα μας συνεχίζεται. Το γεγονός διαφαίνεται και από τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ), όσον αφορά στις συνθήκες κράτησης στα Κέντρα Μεταναστών, στις φυλακές και στα κρατητήρια, που χαρακτηρίζουν την κατάσταση πολύ χειρότερη και από το 2011.

Παράλληλα, είναι επιτακτική η ανάγκη να προβούμε άμεσα σε θεσμικές ενέργειες προς την κατεύθυνση του ανθρωπισμού και του σεβασμού των παγκοσμίως κατοχυρωμένων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στο πλαίσιο της μεταναστευτικής πολιτικής, ειδικά σε μια περίοδο παρατεταμένης κρίσης και οικονομικής ύφεσης, που πρέπει πάσει θυσία να αποτραπεί, έστω και την τελευταία στιγμή, η μεταλλαγή της σε γενικευμένη ανθρωπιστική κρίση και κρίση αξιών και ηθικής.

Θεσμικές πρωτοβουλίες όπως η παροχή ασύλου, γρηγορότερα και σε μεγαλύτερους αριθμούς, στους μετανάστες που βάσει διεθνών κανονισμών το δικαιούνται, χωρίς την αδικαιολόγητη και εγκληματική κωλυσιεργία και άρνηση που επιδεικνύουν επί του παρόντος οι αρμόδιες αρχές, ειδικά ανά τη Μεσόγειο, με αποτέλεσμα αυτή να έχει χαρακτηριστεί ως νεκροταφείο ψυχών.
Πρέπει να αντιμετωπίσουμε υπαρκτά ζητήματα όπως αυτό της μη δυνατότητας επαναπροώθησης των επί μακρόν παρατύπως διαμένοντων στη χώρα, ώστε να σταματήσει η απάνθρωπη εκμετάλλευσή τους στο εργασιακό και κοινωνικό τους περιβάλλον και το αίσθημα συνεχούς ανασφάλειάς τους.

Η αυτόματη κτήση της ελληνικής ιθαγένειας των παιδιών μεταναστών, επίσημα καταγεγγραμένων, από τη στιγμή της γέννησής τους στην Ελλάδα ή σε περίπτωση γέννησής τους στο εξωτερικό, από τη στιγμή που φτάνουν σε ηλικία φοίτησης στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Θεσμικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην οικογενειακή επανένωση στη χώρα υποδοχής, ειδικά σε περιπτώσεις όπου η χώρα προέλευσης είναι σε εμπόλεμη κατάσταση ή έχει καταδικαστεί για παραβιάσεις κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατ' επανάληψη.

Τα παραπάνω είναι μερικές από τις θεσμικές πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν άμεσα, εκτός αυτών που ήδη υπάρχουν, οι οποίες πρέπει να αναβαθμιστούν δραστικά, όπως η διευκόλυνση της άσκησης λατρευτικών καθηκόντων κάθε θρησκείας, τα προγράμματα γλωσσικής επιμόρφωσης, κ.ά.
Οι θεσμικές αλλαγές και τα διοικητικά μέτρα αρκούν για να λύσουν ένα τόσο πολύπλοκο και πολυπαραγοντικό ζήτημα, όπως το μεταναστευτικό; Η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι.

Το ζήτημα της παροχής κοινωνικής παιδείας και καλλιέργειας στην Ελλάδα είναι κομβικής σημασίας. Οφείλουμε, και έχουμε ήδη καθυστερήσει, να προβούμε σε ενέργειες όχι μόνο επιμόρφωσης, αλλά ιδιοποίησης, ειδικά στους νέους, των εννοιών της κοινωνικής αλληλεγύης, του ανθρωπισμού, της κατανόησης, της βαθύτερης γνώσης του «άλλου» και της αποβολής στερεοτύπων. Έχουμε χρέος να μεταφέρουμε στους συμπολίτες μας πως σε μια κοινωνία η διαστρωμάτωση δεν μπορεί να εξαρτάται από τη γεωγραφική προέλευση ενός ανθρώπου ή μιας ομάδας ανθρώπων, αλλά από τις δεξιότητες και τη δυνατότητα κοινωνικής προσφοράς του καθενός. Η ανθρώπινη ύπαρξη, καθολικά και παγκοσμίως, δεν υφίσταται σε διακρίσεις τύπου νόμιμη ή παράνομη, ανώτερη ή κατώτερη, τα δικαιώματα του καθενός ξεχωριστά και των ανθρώπων συνολικά είναι κατάκτηση πολύτιμη, που επήλθε μετά από αιώνες κοινωνικής εξέλιξης και προόδου.

 

1503424 761136323979930 8087800393951101013 n

Copyright © 2012. www.mariayannakaki.gr | Όλα τα νέα σήμερα newspolis.gr | Designed by Shape5.com

Η επίσημη ιστοσελίδα της Μαρίας Γιαννακάκη | υποψηφιοι, Αττική, περιφέρεια, Παρέμβαση, για την Αττική, Β' Πειραιά, Κορυδαλλός, Κερατσίνι, Νίκαια, Δραπετσώνα, Αγ. Ιωάννης, Ρέντης, Πέραμα, Πειραιάς, Ανθρώπινα, δικαιώματα, LGBT, ισότητα, Εξωτερική, πολιτική, Εθνική Άμυνα, Τουρκία, Κύπρος, Κυπριακό, Ευρωπαϊκή, Ένωση, ομοφυλόφιλοι, Ρομά