Βουλή

Τοποθέτηση στην Επιτροπή Απόδημου Ελληνισμού στη συνάντηση με τη Φιλελληνική Εταιρεία Ιταλίας

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τους εκπροσώπους της Φιλελληνικής Εταιρείας Ιταλίας για την παρουσία τους σήμερα, στην Επιτροπή μας.
Θα είμαι πάρα πολύ σύντομη, γιατί είχαμε κάνει και έναν κύκλο συζήτησης την προηγούμενη φορά, όταν οι αγαπητοί μας φίλοι είχαν ξαναέρθει, προκειμένου να συζητήσουμε την εξαιρετική πρωτοβουλία τους για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, πρωτοβουλία την οποία αγκάλιασαν όλες οι πτέρυγες της Βουλής και αναμένεται η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος.
Πριν προχωρήσω, θα ήθελα να σταθώ σε ένα μόνο σημείο: Η Έδρα της Φιλελληνικής Εταιρείας βρίσκεται στην πόλη της Cava de'Tirreni, στην επαρχία του Σαλέρνο, στο Hotel Vittoria – Maiorino, το οποίο φιλοξένησε στο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι τις 18 Οκτωβρίου του 1944, την εξόριστη Ελληνική Κυβέρνηση, «τελευταίος σταθμός» πριν από την επιστροφή στην πατρίδα, όπως ονομάστηκε η πόλη στο ομώνυμο ποίημα του Γιώργου Σεφέρη. Και σήμερα, λίγες ώρες πριν από την πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θέλω να θυμίσω μόνο δύο στίχους από το ποίημα αυτό:
«ψυχές μαραγκιασμένες από δημόσιες αμαρτίες,
καθένας κι ένα αξίωμα σαν το πουλί μες στο κλουβί του»
Δύο μόνο σημεία: Ο κ. Κορίνθιος είπε κάτι πολύ ενδιαφέρον, για τη συρρίκνωση των εδρών ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού στο εξωτερικό. Το έθεσε μάλιστα σε μία πάρα πολύ σωστή βάση. Δεν είναι, δηλαδή, μόνο ότι υπάρχουν πολύ λίγοι πόροι προκειμένου να ενισχυθούν αυτές οι έδρες και από την πλευρά της ελληνικής πολιτείας, αλλά και από τις φιλοξενούσες χώρες. Επίσης, είναι και το γεγονός ότι ζούμε σε μία εποχή όπου οι ανθρωπιστικές σπουδές δεν προσελκύουν τόσο πολύ το ενδιαφέρον. Αυτό, λοιπόν, είναι ένα ζήτημα το οποίο θα πρέπει να σκεφθούμε και κυρίως το δεύτερο. Θα πρέπει να κατανοήσουμε πρώτα εμείς οι ίδιοι πώς και με ποιον τρόπο μπορούμε να κάνουμε κατανοητή στις νεότερες γενιές τη χρησιμότητα των ανθρωπιστικών σπουδών, ως τη βάση κάθε επιστήμης.
Θέλω να περάσω, λοιπόν, στο δεύτερο, το οποίο έχει σχέση με τη μείωση των κονδυλίων από την πλευρά της ελληνικής πολιτείας. Όλα αυτά τα εξαιρετικά που μας εισηγούνται οι φίλοι μας αλλά και αυτά που λέμε εδώ πέρα και που τυγχάνουν ευρύτατης συναίνεσης, κάτι που δεν είναι ο κανόνας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, ξέρετε δεν γίνονται ούτε με ευχές ούτε με τη δύναμη της θέλησης. Αντιθέτως, γίνονται με την παροχή υλικής υποστήριξης. Το κομμάτι πολιτιστική διπλωματία, ήταν πάντοτε σε δεύτερη μοίρα για το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών. Θυμίζω ότι οι πρώτοι, και τελευταίοι, πολιτιστικοί ακόλουθοι, οι οποίοι είχαν αποφοιτήσει από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, ουσιαστικά δεν προσελήφθησαν ποτέ από το Υπουργείο Εξωτερικών. Κάποιοι από αυτούς απορροφήθηκαν σε άλλα Υπουργεία ενώ κάποιοι άλλοι παραιτήθηκαν γιατί αρνήθηκαν να κάνουν μία δουλειά για την οποία δεν είχαν εκπαιδευθεί. Μάλιστα, δε θα κουραστώ να λέω και για το στάδιο υποτίμησης που βρίσκεται η Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης: αν οι άνθρωποι οι οποίοι βγαίνουν από εκεί, -δε θα αναφερθώ για μία ακόμη φορά γιατί μπορεί να θεωρηθεί συνδικαλιστικό γιατί είμαι και η ίδια απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης-, με την πολύ υψηλή εκπαίδευση που έχουν λάβει, δεν αξιοποιούνται απ΄ την ελληνική Δημόσια Διοίκηση, αυτό αποτελεί πλήρη απαξίωση των χρημάτων του ελληνικού λαού, που έχει πληρώσει δύο χρόνια όχι μόνο τους μισθούς τους, αλλά και την εκπαίδευσή τους.
Όλες οι θέσεις πολιτιστικών ακολούθων και συμβούλων, οι οποίες ήταν ελάχιστες, τα τελευταία έξι χρόνια συρρικνώθηκαν εντελώς, μέχρι που έφτασαν σε στάδιο εξαφάνισης και πλέον, όταν υπάρχει άμεση ανάγκη να γίνει κάποια εκδήλωση- σε αυτό το επίπεδο έχει υποβιβάσει η ελληνική πολιτεία το θέμα της πολιτιστικής διπλωματίας- τότε ασχολείται κάποιος εργαζόμενος στην πρεσβεία γενικώς και αορίστως, χωρίς σχέδιο, χωρίς προγραμματισμό, χωρίς στρατηγική, χωρίς τίποτε. Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να το δούμε από πάρα πολύ κοντά και να μην υπάρχουν αποσπασματικές ενέργειες, αλλά όλα αυτά να μπουν σε ένα γενικότερο σχέδιο και γενικότερο προγραμματισμό.

 

1503424 761136323979930 8087800393951101013 n

Copyright © 2012. www.mariayannakaki.gr | Όλα τα νέα σήμερα newspolis.gr | Designed by Shape5.com

Η επίσημη ιστοσελίδα της Μαρίας Γιαννακάκη | υποψηφιοι, Αττική, περιφέρεια, Παρέμβαση, για την Αττική, Β' Πειραιά, Κορυδαλλός, Κερατσίνι, Νίκαια, Δραπετσώνα, Αγ. Ιωάννης, Ρέντης, Πέραμα, Πειραιάς, Ανθρώπινα, δικαιώματα, LGBT, ισότητα, Εξωτερική, πολιτική, Εθνική Άμυνα, Τουρκία, Κύπρος, Κυπριακό, Ευρωπαϊκή, Ένωση, ομοφυλόφιλοι, Ρομά