Ομιλίες

Χαιρετισμός στη Συνέντευξη Τύπου του ΠΑΔΟΠ και του Διεθνούς Γραφείου Ειρήνης για το Κυπριακό

Ως Πρόεδρος της Πρωτοβουλίας Έτος Κύπρου, χαιρετίζω τη σημερινή σας συνάντηση και εύχομαι κάθε επιτυχία στις συναντήσεις που θα έχετε το επόμενο διήμερο με κυπριακούς πολιτικούς και πολιτειακούς παράγοντες.
Η Πρωτοβουλία Έτος Κύπρου έχει ως στόχο της την ανάδειξη, μέσω μίας σειράς εκδηλώσεων και παρεμβάσεων, της ουσίας του Κυπριακού και τη δημιουργία ενός νέου διεθνούς κινήματος αλληλεγγύης για το λαό της Κύπρου στο σύνολό του, ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους.
Η Πρωτοβουλία έχει κατορθώσει να ενώσει, τόσο ανθρώπους που δραστηριοποιούνται δεκαετίες στο πλαίσιο της επικοινωνίας και της συμφιλίωσης των δύο κοινοτήτων, όσο και πολίτες που πρόσφατα συνειδητοποίησαν ότι ο δρόμος της ειρήνης περνά μόνο μέσα από τον δρόμο της ειρηνικής συνύπαρξης, της ανάδειξης των στοιχείων που ενώνουν τις δύο κοινότητες και της επίλυσης, με πνεύμα σύνθεσης, των όποιων αντιθέσεων δημιουργήθηκαν στην πορεία.
Οι εξελίξεις στις συνομιλίες μας γεμίζουν ελπίδα, παρόλο που τα χρόνια που πέρασαν και που κατέστησαν το Κυπριακό ένα από τα πιο δυσεπίλυτα ζητήματα της Διεθνούς κοινότητας, καθιστούν καχύποπτους και τους πλέον αισιόδοξους.
Όλοι συμφωνούν ότι αυτές οι συνομιλίες είναι οι τελευταίες που γίνονται με όρους επίλυσης: οι επόμενες θα γίνουν με όρους διχοτόμησης: η συγκυρία είναι ιδιαιτέρως ευνοϊκή: η ανάδειξη στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας ενός διαχρονικού ειρηνιστή και οπαδού της επανένωσης, του Μουσταφά Ακιντζί, και η συναίνεση των δύο μεγάλων κομμάτων (ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ) στην ανάγκη λύσης. Οι «λυσοφοβικοί» είναι αδύναμοι πολιτικά, σπαρασσόμενοι από εσωτερικές έριδες και πολιτικά αδιέξοδα. Το ακροατήριό τους, ευτυχώς είναι αισθητά μειωμένο στο νησί.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ο, διαχρονικά, κοσμικός χαρακτήρας της τ/κυπριακής κοινότητας: το ΑΚΡ, παρόλες τις προσπάθειές του, δεν έχει κατορθώσει να αποκτήσει ερείσματα στο νησί: ενώ στις κοινότητες του εξωτερικού είναι εξαιρετικά δυνατό, εξάλλου ο βασικός στόχος της αναβίωσης του Ισλάμ είναι η επανασύσταση της κοινότητας, στην τ/κυπριακή κοινότητα παραμένει αντιδημοφιλές. Είναι σαφές ότι οι τ/κύπριοι προτιμούν να ζήσουν σε μία ευρωπαϊκή κοινωνία, σε μία χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά να προσδεθούν στο άρμα του Ερντοάν.
Τέλος, μια ελεύθερη ομόσπονδη Κύπρος με δύο θρησκευτικές κοινότητες, στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα είναι ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πείραμα στο πλαίσιο της πολυπολιτισμικότητας και της μελλοντικής ευρωπαϊκής κοινωνίας της συνύπαρξης.
Θα περιμένουμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα της επίσκεψής σας στην Κύπρο.

 

blue

 

 

Copyright © 2012. www.mariayannakaki.gr | Όλα τα νέα σήμερα newspolis.gr | Designed by Shape5.com

Η επίσημη ιστοσελίδα της Μαρίας Γιαννακάκη | υποψηφιοι, Αττική, περιφέρεια, Παρέμβαση, για την Αττική, Β' Πειραιά, Κορυδαλλός, Κερατσίνι, Νίκαια, Δραπετσώνα, Αγ. Ιωάννης, Ρέντης, Πέραμα, Πειραιάς, Ανθρώπινα, δικαιώματα, LGBT, ισότητα, Εξωτερική, πολιτική, Εθνική Άμυνα, Τουρκία, Κύπρος, Κυπριακό, Ευρωπαϊκή, Ένωση, ομοφυλόφιλοι, Ρομά