Ομιλίες

Χαιρετισμός στην εκδήλωση του Παρατηρητηρίου Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης για τα 71 χρόνια από τη Χιροσίμα

Θα ήθελα να συγχαρώ το Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης για την πρωτοβουλία του να μας θυμίσει ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα στην ιστορία της ανθρωπότητας, το οποίο, 71 χρόνια μετά το Ναγκασάκι και τη Χιροσίμα, παραμένει δραματικά επίκαιρο.
Σήμερα η μνήμη μας ανατρέχει σε αυτή την άνανδρη επίδειξη δύναμης, η οποία μακροπρόθεσμο στόχο είχε να δείξει στον κόσμο πώς σκοπεύουν να πολιτευθούν οι νικητές και τι περίμενε τους απείθαρχους.
Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον άκουσα όλες τις εξαιρετικές εισηγήσεις και χαιρετίζω, ιδιαίτερα, τις προτάσεις του ακάματου Πάνου Τριγάζη για τη συνταγματική κατοχύρωση της Ελλάδας ως χώρα με αντιπυρηνικό status, όπως και την ενσωμάτωση στη Χάρτα των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου το δικαίωμα στην Ειρήνη (θυμίζω ότι υπάρχει σχετική απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών).
Η καταδίκη της σημερινής επετείου δε θα είχε κανένα νόημα, αν δεν συνδεόταν με τον καθημερινό αγώνα για την οριστική απαλλαγή του πλανήτη από τα πυρηνικά. Απαιτεί τη δέσμευση όλων των κρατών να επιτευχθεί παγκόσμιος και πλήρης αφοπλισμός, κάτω από αυστηρό και διεθνή έλεγχο.
Ως Πρόεδρος της Πρωτοβουλίας Έτος Κύπρου, κυρίως όμως, ως ενεργός πολίτης και μάνα, δεν μπορώ να μη σημειώσω ότι οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες ανέρχονται σε 5 δις δολάρια την ημέρα, όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, όταν πολεμά τόσες επιδημίες και ασθένειες, δεν έχει ούτε τον μισό από αυτόν τον προϋπολογισμό ΕΤΗΣΙΩΣ.
Και όλα αυτά, όταν η περιοχή μας απορροφά το 30% της παραγωγής της παγκόσμιας στρατιωτικής βιομηχανίας.
Από τις πρώτες προτεραιότητες μιας προοδευτικής κυβέρνησης οφείλει να είναι ο συνεχής αγώνας για αφοπλισμό και ειρηνική διαβίωση. Είναι ένα στοίχημα που οι προοδευτικοί άνθρωποι πέπει να κερδίσουμε. Το οφείλουμε στις μελλούμενες γενεές.

 

blue

Copyright © 2012. www.mariayannakaki.gr | Όλα τα νέα σήμερα newspolis.gr | Designed by Shape5.com

Η επίσημη ιστοσελίδα της Μαρίας Γιαννακάκη | υποψηφιοι, Αττική, περιφέρεια, Παρέμβαση, για την Αττική, Β' Πειραιά, Κορυδαλλός, Κερατσίνι, Νίκαια, Δραπετσώνα, Αγ. Ιωάννης, Ρέντης, Πέραμα, Πειραιάς, Ανθρώπινα, δικαιώματα, LGBT, ισότητα, Εξωτερική, πολιτική, Εθνική Άμυνα, Τουρκία, Κύπρος, Κυπριακό, Ευρωπαϊκή, Ένωση, ομοφυλόφιλοι, Ρομά