Αρθρογραφία

Η επιστροφή των Τ/κυπρίων, δηλώσεις στην εφημερίδα Πολίτης (Κύπρος)

«Οι Τ/Κ δεν γύρισαν την πλάτη στην «κάλπη» και με ένα ποσοστό γύρω στο 70% καθόρισαν το «εκλογικό» αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής στις λεγόμενες τοπικές εκλογές. Το ενδιαφέρον ήταν ζωηρό και παρά τις κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές και άλλες συνθήκες που επικρατούν στο άλλο μισό της πατρίδας μας, με την επιλογή τους, οι συμπατριώτες μας επιβεβαίωσαν πως και νοιάζονται και τους ενδιαφέρει η αλλαγή στο πολιτικό προσκήνιο. Και για αυτό πασκίζουν, δίνοντας δύναμη στους εκπροσώπους της Αριστεράς, η οποία αν και «πολυκερματισμένη», σε σύγκριση με τη Δεξιά, πέτυχε σπουδαίες νίκες σε μεγάλα κέντρα» δήλωσε η διεθνολόγος, πολιτική αναλύτρια Μαρία Γιαννακάκη

«Οι δημοτικές 'εκλογές' που διεξήχθησαν την Κυριακή 25 Δεκεμβρίου στα κατεχόμενα απέδειξαν, για ακόμη μία φορά, πώς η βίαιη τουρκοποίηση και ισλαμοποίηση που επιχειρεί ο Ταγίπ Ερντογάν, με εκτελεστικό βραχίονα τον εκλεκτό του Ερσίν Τατάρ, βρίσκει αντιστάσεις στο προοδευτικό κομμάτι των Τ/Κ, το οποίο συνεχίζει να επιθυμεί τη λύση του Κυπριακού στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και προσπαθεί να απεμπλακεί από τον σφικτό εναγκαλισμό της Τουρκίας

Στην πολιτική της ανάλυση, η Μαρία Γιαννακάκη εστιάζει στις απώλειες του λεγόμενου κυβερνητικού συνασπισμού και στα κέρδη, συναφώς, των δυνάμεων της Αριστεράς.

«Σε μία αναμέτρηση με ποσοστό συμμετοχής που έφτασε το 68,85%, το μεγαλύτερο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού, το 'Κόμμα Εθνικής Ενότητας', UBP, υπέστη ήττα που μεταφράστηκε σε απώλεια των τριών μεγάλων δήμων, Λευκωσίας, Αμμοχώστου και Κερύνειας, ακόμη και του παραδοσιακού προπυργίου της τ/κυπριακής Δεξιάς, της Λεύκας, που πέρασε στα χέρια της Αριστεράς».

Και προχωρεί ακόμη ένα βήμα παρακάτω την ανάλυσή της, διαβλέποντας στο πρόσωπο του Μεχμέτ Χαρμαντζί τον μελλοντικό ηγέτη της λύσης και της επανένωσης. «Με αιχμή του δόρατος τον 'δήμαρχο' της κατεχόμενης Λευκωσίας Μεχμέτ Χαρμαντζί, ο οποίος ισοφάρισε το ρεκόρ του πολιτικού του πατέρα Μουσταφά Ακιντζί, κατορθώνοντας να 'εκλεγεί' για τρίτη συνεχή φορά, με ποσοστό που άγγιξε το 50%, παρά την ύπαρξη έξι ανθυποψηφίων, εκ των οποίων οι δύο 'βουλευτές', και να θέσει ισχυρή παρακαταθήκη για να ηγηθεί στις επόμενες 'προεδρικές', ενός σοσιαλδημοκρατικού και αριστερού πόλου (συνεργασία TDP και CTP) που θα μπορέσει να αμφισβητήσει την πρωτοκαθεδρία της Δεξιάς και του Τατάρ, που μιλά ανοικτά, πλέον, για λύση δύο κρατών, παρά τις διασυνδέσεις του τελευταίου με τον Ερντογάν και τη στήριξη που απολαμβάνει από την Τουρκία», συνοψίζει η κ. Γιαννακάκη απαντώντας στο ερώτημα ποιο είναι το μήνυμα της περασμένης Κυριακής.

Με την ίδια οπτική, της ενίσχυσης της Αριστεράς, δηλαδή, η κ. Γιαννακάκη σχολιάζει και τα αποτελέσματα στην Αμμόχωστο: «Αλλά και η επικράτηση του Suleyman Uluçay στην Αμμόχωστο είναι γεγονός με εξέχοντα συμβολικό χαρακτήρα, αφού ο Uluçay είναι διαχρονικά και σθεναρά αντίθετος στους σχεδιασμούς της Τουρκίας και της κυβέρνησης των κατεχομένων για άνοιγμα της περίκλειστης πόλης».

Αν η διχοτόμηση δεν είναι ακόμη γεγονός, επισημαίνει η κ. Γιαννακάκη, οφείλεται, εν πολλοίς, στους προοδευτικούς Τ/Κ που παρ' όλες τις πιέσεις, πολιτικές και οικονομικές, συνεχίζουν να βλέπουν το μέλλον τους σε μια επανενωμένη Κύπρο. Και κάνει τη διασύνδεση με τις εκλογές το 2023 σε Κυπριακή Δημοκρατία, Τουρκία και Ελλάδα, για να σημειώσει με νόημα πως τα απρόσμενα θετικά αποτελέσματα στις «δημοτικές» αναμετρήσεις, «δεν πρέπει να διαλάθουν της προσοχής των υγιών δυνάμεων στην Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς αποτελούν συμμάχους στις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την επανένωση του νησιού».

Copyright © 2012. www.mariayannakaki.gr | Όλα τα νέα σήμερα newspolis.gr | Designed by Shape5.com

Η επίσημη ιστοσελίδα της Μαρίας Γιαννακάκη | υποψηφιοι, Αττική, περιφέρεια, Παρέμβαση, για την Αττική, Β' Πειραιά, Κορυδαλλός, Κερατσίνι, Νίκαια, Δραπετσώνα, Αγ. Ιωάννης, Ρέντης, Πέραμα, Πειραιάς, Ανθρώπινα, δικαιώματα, LGBT, ισότητα, Εξωτερική, πολιτική, Εθνική Άμυνα, Τουρκία, Κύπρος, Κυπριακό, Ευρωπαϊκή, Ένωση, ομοφυλόφιλοι, Ρομά