Αρθρογραφία

Απευθείας αναθέσεις "Όλα τα λύνει στη ζωή λίγη τύχη", άρθρο στο news247.gr

Ο πρωθυπουργός μας, τον Ιανουάριο του 23, σε μια κρίση κυνισμού και αφοπλιστικής ειλικρίνειας σε ερώτηση που του ετέθη αναφορικά με τις απ’ ευθείας αναθέσεις απάντησε: «Ας είμαστε ρεαλιστές. Δεν λέω ότι όλα γίνονται πάντα με τον πιο ορθό τρόπο ή ότι υπάρχει διαφάνεια παντού!». Το αβίαστο συμπέρασμα που βγαίνει από αυτή την παραδοχή είναι ότι η διαφάνεια και η ορθότητα στην υλοποίηση των διαδικασιών, λίγο πολύ είναι αφύσικη! Τρομάζει βέβαια η διαπίστωση ότι η νομιμότητα και η διαφάνεια είναι ιδανικά άπιαστα, αλλά ας μην ανακαλύψουμε εν έτει 2023 τον τροχό!

Όταν κάποιος ακούει απ’ ευθείας αναθέσεις, κατά πάσα πιθανότητα, σκέφτεται την κυβέρνηση. Και κατά εξίσου μεγάλη πιθανότητα ο νους του πάει στην κυρία Νικολάου! Η αλήθεια είναι ότι την κυρία Νικολάου δε θα έχουμε την τιμή να τη δούμε στις λίστες των υποψηφίων της ΝΔ. Αυτό να τους το αναγνωρίσουμε. Υπήρξε εκείνο το «ατυχές συμβάν» με το ΣΔΟΕ. Σύμφωνα με πόρισμα του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος οι απευθείας αναθέσεις που έκανε η κα. Νικολάου κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας της ζημίωσαν το Δημόσιο κατά 1.937.948 ευρώ. Σταγόνα στον ωκεανό θα μου πεις το ποσό, μπροστά στα 8,5 δισ. των απευθείας αναθέσεων και διαδικασιών «κλειστού τύπου» μέχρι τον Ιούνιο 2022. Σε κάθε περίπτωση η πρωταθλήτρια των απευθείας αναθέσεων γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, δε διορίσθηκε στη θέση της μέσω ΑΣΕΠ! Ήταν μια κυβερνητική επιλογή, η οποία στηρίχθηκε μέχρι τη στιγμή που η γίδα στην πλάτη της κας Νικολάου, δεν μπορούσε να περάσει απαρατήρητη.

Ας αναφέρουμε μερικές λεπτομέρειες από τη δράση της εν λόγω κυρίας, για να έχουμε μια εικόνα. Μη μιλάμε γενικά και αόριστα. Τα παραδείγματα άλλωστε, πάντα βοηθούν στην κατανόηση.

  • Εταιρεία η οποία είχε αναλάβει εργασία από τη γενική γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής δήλωνε ανύπαρκτη έδρα. Ελπίζαμε σε τυπογραφικό λάθος, το οποίο εν τέλει δεν επιβεβαιώθηκε!
  • Εταιρεία τροποποίησε το καταστατικό της, την επομένη της ανάθεσης σε αυτήν συγκεκριμένου έργου, προκειμένου να το αναλάβει! Φιλότιμη προσπάθεια, αλλά καταφανώς παραβατική.
  • Εταιρεία ανέθεσε σε τρίτους την εκτέλεση του έργου του οποίου ήταν ανάδοχος, παρόλο που αυτό απαγορευόταν από τη σύμβαση!
  • Εταιρεία ανέλαβε έργο την επομένη της ίδρυσής της! Εντυπωσιακό και καινοτόμο θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς.
  • Εταιρεία η οποία ανέλαβε δουλειά για την προμήθεια χειρουργικών μασκών, στην πραγματικότητα εμπορευόταν χριστουγεννιάτικα είδη. Ενδιαφέρουσα προσπάθεια επιχειρηματικής επέκτασης και συν τοις άλλοις ποιος απαγορεύει να προσφέρεις ως δώρο Χριστουγέννων, μάσκες;

Αξίζει να προσθέσουμε στην μακρά λίστα των απευθείας αναθέσων της κυβέρνησης Μητσοτάκη την περίπτωση των κκ Ανδρέας Κουτούπη και Ανδρέας Ροδάκου, οι οποίοι εξασφάλισαν σε λιγότερο από 40 μήνες μέσω διαφόρων εταιρειών συμφερόντων τους, σχεδόν 420 συμβάσεις αξίας 5,5 εκατ. ευρώ περίπου από το Δημόσιο. Πως τα κατάφεραν θα αναρωτηθεί κάποιος κακόπιστος. Τέτοια επιχειρηματική ευφυΐα οι δυο συνονόματοι; H απάντηση απλή: μέσα από εκατοντάδες απευθείας αναθέσεις και διαγωνιστικές διαδικασίες.

Και για την ιστορία να σημειώσουμε ότι πρόκειται για πρόσωπα στενά συνδεδεμένα με τη ΝΔ, καθώς ο κ. Κουτούπης είναι συντονιστής της Γραμματείας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της ΝΔ και ο συνεργάτης του Ανδρέας Ροδάκος εμφανίζεται δημοσίως ως φίλος του Άδωνι Γεωργιάδη. Μπορεί να είναι τυχαία όλα αυτά και όπως είπε και ο Μέναδρος: Όλα τα αλλάζει στη ζωή λίγη τύχη!

Copyright © 2012. www.mariayannakaki.gr | Όλα τα νέα σήμερα newspolis.gr | Designed by Shape5.com

Η επίσημη ιστοσελίδα της Μαρίας Γιαννακάκη | υποψηφιοι, Αττική, περιφέρεια, Παρέμβαση, για την Αττική, Β' Πειραιά, Κορυδαλλός, Κερατσίνι, Νίκαια, Δραπετσώνα, Αγ. Ιωάννης, Ρέντης, Πέραμα, Πειραιάς, Ανθρώπινα, δικαιώματα, LGBT, ισότητα, Εξωτερική, πολιτική, Εθνική Άμυνα, Τουρκία, Κύπρος, Κυπριακό, Ευρωπαϊκή, Ένωση, ομοφυλόφιλοι, Ρομά