Βουλή

Ερώτηση αναφορικά με την κατάργηση σχολείου-γκέτο για Ρομά Σοφάδων

Ερώτηση

 

Προς τον κ. Υπουργό
Παιδείας & Θρησκευμάτων

 

Θέμα: Κατάργηση σχολείου-γκέτο για Ρομά Σοφάδων

 

Στην απάντηση με αριθμό πρωτοκόλλου 119853/ΙΗ ΕΞ 101479 εισ/29-7-2014 στην ερώτηση των Βουλευτών της Δημοκρατικής Αριστεράς με αριθμό 587/30-6-2014, ο Υπουργός γνωστοποίησε στη Βουλή πως το 4ο ΔΣ Σοφάδων στο οποίο φοιτούν μόνο παιδιά Ρομά θα συνεχίσει κανονικά τη λειτουργία του παρά την καταδικαστική απόφαση του ΕΔΔΑ και παρά την πολιτική του Υπουργείου να μη λειτουργούν σχολεία-γκέτο.

Στην απάντηση υπάρχει και ο ισχυρισμός πως το σχολείο αυτό δημιουργήθηκε μετά από επιθυμία των ίδιων των Ρομά, ισχυρισμό που πρόβαλε η πολιτεία και στο ΕΔΔΑ και απαντήθηκε από τους προσφεύγοντες Ρομά πως δεν ήταν ακριβής. Εξ άλλου το ΕΔΔΑ έχει αποφανθεί στις προσφυγές για τα σχολεία γκέτο στην Ελλάδα πως οι πολίτες δεν έχουν δικαίωμα να παραιτούνται από θεμελιώδη δικαιώματα όπως η απαγόρευση των διακρίσεων και οι όποιες ακόμα και γραπτές δηλώσεις ότι επιθυμούν τα παιδιά τους να παρακολουθούν μαθήματα σε σχολεία-γκέτο δεν πρέπει να λαμβάνονται υπόψη.

Υπάρχει επίσης ο ισχυρισμός πως τυχόν λειτουργία του 4ου ΔΣ Σοφάδων για παιδιά μη Ρομά θα παραβίαζε το νόμο για σχολικές περιφέρειες. Παραδέχεται δηλαδή το Υπουργείο πως οι σχολικές περιφέρειες στις Σοφάδες έχουν σχεδιασθεί με τρόπο που στο 4ο ΔΣ να αντιστοιχούν μόνο παιδιά Ρομά. Από την άλλη το Υπουργείο δηλώνει πως παιδιά Ρομά φοιτούν στα άλλα δύο ΔΣ Σοφάδων, προφανώς κατά παραβίαση του νόμου για τις σχολικές περιφέρειες.

Τέλος, το Υπουργείο δηλώνει πως οι μαθητές μη Ρομά δεν μπορούν να φοιτούν στο 4ο ΔΣ Σοφάδων γιατί είναι εκτός της χωροταξικής κατανομής, αλλά ταυτόχρονα μαθητές Ρομά φοιτούν στα 1ο και 2ο ΔΣ Σοφάδων που είναι εκτός της χωροταξικής κατανομής των δύο οικισμών Ρομά, χτισμένα στη μέση συνοικιών με πληθυσμό μη Ρομά.

Υπενθυμίζεται πως το Δεκέμβριο 2011 – Ιανουάριος 2012 το Υπουργείο είχε πάρει μέτρα απογεκτοποίησης του 4ου ΔΣ Σοφάδων που ανατράπηκαν από ρατσιστικές αντιδράσεις τοπικών αρχών και συλλόγων γονέων, με αποτέλεσμα να καταδικαστεί η Ελλάδα από το ΕΔΔΑ ένα χρόνο αργότερα.

Σημειώνεται πως σε άλλες περιοχές της χώρας, περιλαμβανόμενου και του Ασπροπύργου μετά την κατάργηση του σχολείου-γκέτο 12ου ΔΣ Ασπροπύργπου, οι σχολικές περιφέρειες αναπροσαρμόζονται ώστε τα παιδιά Ρομά να κατανέμονται αναλογικά στα σχολεία.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ανάλογης πόλης στην Ελλάδα, όπως αναφέρεται στο «ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ: Επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσης για την Ένταξη των ΡΟΜΑ» (Οκτώβριος 2012): «Κάτω Αχαΐα: η πόλη με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση τσιγγάνικου πληθυσμού στην Ελλάδα. Πληθυσμός: 5.000 άτομα. Οι τσιγγανόπαιδες κατανέμονται σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία της πόλης, προκειμένου να μην γκετοποιηθεί το 2ο Δημοτικό Σχολείο λόγω γεωγραφικής θέσης (είναι το πλησιέστερο Δημοτικό Σχολείο στην κύρια εστία διαμονής των τσιγγάνων) και μέσω της ισόποσης αριθμητικής κατανομής των τσιγγανοπαίδων στα 3 Δημοτικά Σχολεία να επιτευχθεί η ομαλή κοινωνική και εκπαιδευτική ένταξη στον οικιστικό ιστό της πόλης.»

 

Κατόπιν τούτων,

 

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

 

Προτίθεται, με την έναρξη του νέου σχολικού έτους, να αναδιαμορφώσει τις σχολικές περιφέρειες ώστε να υπάρχουν μικτές τάξεις Ρομά και μη Ρομά και στα τρία σχολεία της περιοχής (1ο, 2ο και 4ο ΔΣ Σοφάδων) με την ίδια αναλογία Ρομά και μη Ρομά με αυτή στο συνολικό μαθητικό πληθυσμό του Δήμου Σοφάδων, όπως συμβαίνει στην Κάτω Αχαΐα, και να ενημερώσει γραπτά τους Ρομά μέσω του μοναδικού νόμιμου εκπροσώπου τους;

 

Οι ερωτώσες Βουλευτές

Μαρία Γιαννακάκη

Μαρία Ρεπούση

 

Απάντηση Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων

 

popaganda

Copyright © 2012. www.mariayannakaki.gr | Όλα τα νέα σήμερα newspolis.gr | Designed by Shape5.com

Η επίσημη ιστοσελίδα της Μαρίας Γιαννακάκη | υποψηφιοι, Αττική, περιφέρεια, Παρέμβαση, για την Αττική, Β' Πειραιά, Κορυδαλλός, Κερατσίνι, Νίκαια, Δραπετσώνα, Αγ. Ιωάννης, Ρέντης, Πέραμα, Πειραιάς, Ανθρώπινα, δικαιώματα, LGBT, ισότητα, Εξωτερική, πολιτική, Εθνική Άμυνα, Τουρκία, Κύπρος, Κυπριακό, Ευρωπαϊκή, Ένωση, ομοφυλόφιλοι, Ρομά