Ομιλίες

Χαιρετισμός εκ μέρους του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στο Συνέδριο του Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP)

 

blue1

 

Συντρόφισσες και σύντροφοι, 

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ευχαριστώ για την πρόσκληση στο συνέδριό σας και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του. 

Με την Αριστερά της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας και γενικότερα με την Αριστερά της Κύπρου μας συνδέουν κοινές ιδέες και αξίες και, πάνω απ’ όλα, το όραμα μιας ελεύθερης κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση. 

Με το κόμμα «Ενωμένη Κύπρος» μας συνδέει και κάτι άλλο. Συμμετέχουμε από κοινού στο Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς, του οποίου τον χαιρετισμό, επίσης μεταφέρω στο συνέδριό σας και το οποίο πάντοτε υπήρξε αλληλέγγυο με τον Κυπριακό Λαό, υποστηρίζοντας την θέση για ενωμένη Κύπρο, με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο της δημοκρατίας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων. 

Το Κυπριακό, σήμερα, βρίσκεται σε κρισιμότατη φάση. Δυόμισι χρόνια μετά το Κραν Μοντανά, δεν έχουν επαναρχίσει οι διακοινοτικές συνομιλίες και ήδη έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος. Ωστόσο, ελπίζουμε ότι η τριμερής του Βερολίνου άνοιξε ένα δρόμο για ουσιαστικές συνομιλίες, με βάση τις συγκλίσεις που είχαν επιτευχθεί στο παρελθόν, καθώς και το κεκτημένο του Κραν Μοντανά. 

Η δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στο Βερολίνο, μας βρίσκει σύμφωνους. Περιμένουμε και από την κυβέρνηση της Ελλάδας να στηρίξει πιο ενεργά την επανέναρξη των διακοινοτικών συνομιλιών, αξιοποιώντας την αναβαθμισμένη διεθνή θέση της χώρας μας, που παρέλαβε από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. 

Υποστηρίζουμε   ακόμη μία φορά, ότι το Κυπριακό είναι κορυφαίο πρόβλημα ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο και ως τέτοιο πρέπει να αναδεικνύεται στα διεθνή fora και όχι ως εθνικό θέμα της Ελλάδας ή της Τουρκίας. Προφανώς, πρόκειται για διεθνές πρόβλημα, δεδομένου ότι η ανεξάρτητη Κυπριακή Δημοκρατία, μέλος του ΟΗΕ και σήμερα και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπέστη εισβολή και κατοχή. 

Κατά την γνώμη μας, η λύση του προβλήματος δεν μπορεί να είναι άλλη από την δημιουργία μιας δικοινοτικής-διζωνικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, χωρίς δυνάμεις κατοχής και ξένες βάσεις, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Οι αντίπαλοι μιας τέτοιας λύσης, είτε πρόκειται για Ελληνοκύπριους είτε για Τουρκοκύπριους, στην ουσία τάσσονται κατά των αποφάσεων του ΟΗΕ και των πάγιων θέσεων της διεθνούς κοινότητας. Από την πλευρά μας, εκτιμούμε βαθύτατα τις διακοινοτικές πρωτοβουλίες ειρήνης, στις οποίες πρωταγωνιστούν οι αριστερές δυνάμεις και των δύο κοινοτήτων. 

Θυμάμαι μία ρήση του μεγάλου γάλλου επιστήμονα Ζολιό Κιουρί, πρώτου προέδρου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης που έλεγε «peace is everybody’s business». Αυτό ισχύει και για την Κύπρο, διότι το σημερινό status quo δεν μπορεί να διατηρηθεί και ήδη αποβαίνει εις βάρος του συνόλου του Κυπριακού λαού. Το υφίσταται δε, πρωτίστως η τουρκοκυπριακή κοινότητα, που πολλά μέλη της έχουν μεταναστεύσει στο Λονδίνο, την Κωνσταντινούπολη και αλλού. 

Επίσης θυμάμαι, ένα σύνθημα των τεράστιων διαδηλώσεων στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, το 2004, όταν κρινόταν το σχέδιο Ανάν, που έλεγε «το περιστέρι της ειρήνης χρειάζεται και τις δυο φτερούγες του για να πετάξει και να μην πέσει καταγής». 

Η λύση του Κυπριακού με επανένωση του νησιού χωρίς εγγυήτριες δυνάμεις με επεμβατικά δικαιώματα και τερματισμό κάθε ξένης στρατιωτικής παρουσίας, θα είναι προς όφελος και της Τουρκίας, αφού θα της επιτρέψει να πορευτεί προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, της οποίας πρέπει και μπορεί να γίνει πλήρες μέλος. 

Εμείς, από την δεκαετία του 1990, υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, πιστεύοντας ότι μια ειρηνική και δημοκρατική Τουρκία θα είναι προς όφελος και της Ελλάδας, εννοείται και της Κύπρου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, που είναι η πλέον ταραγμένη και στρατιωτικοποιημένη περιοχή στη γη.

Δεν ωφελούν την Τουρκία και την διεθνή της θέση οι προκλήσεις ούτε η «διπλωματία των γεωτρυπάνων» στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας ούτε η εισβολή στη Βόρεια Συρία, την οποία επέκρινε θαρραλέα ο ηγέτης του τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί. Γενικότερα, δεν μπορεί να υπάρξει διεθνής ειρήνη χωρίς σεβασμό στον Χάρτη του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο και ιδιαίτερα στο δίκαιο της θάλασσας.

Στη βάση αυτή, μπορεί και πρέπει να εξομαλυνθούν και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις με σεβασμό του διεθνούς δικαίου από τη γείτονα και μακριά από casus belli και άλλες επιλογές που αναπαράγουν την ένταση και τροφοδοτούν τον μιλιταρισμό και τον εθνικισμό τόσο στην Τουρκία όσο και στην Ελλάδα. 

Τέλος, ως πρόεδρος της Πρωτοβουλίας Ειρήνης και Αλληλεγγύης με την Κύπρο, στην οποία συμμετέχουν και πολλοί τουρκοκύπριοι, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι, με όπλο και τις δικές σας θέσεις, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για ένα νέο κίνημα αλληλεγγύης με τον Κυπριακό λαό ως σύνολο, θεωρώντας ότι το Κυπριακό είναι και μεγάλο ευρωπαϊκό πρόβλημα. Διότι η λύση του θα αποτελέσει βαρύτατο πλήγμα για τον εθνικισμό και την ακροδεξιά σε ολόκληρη της Ευρώπη και θα μετατρέψει την Κύπρο σε γέφυρα ειρήνης της ΕΕ με την Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. 

Ζήτω η Ειρήνη! – Yasasin Baris!

Zήτω η Ενωμένη Κύπρος!

Copyright © 2012. www.mariayannakaki.gr | Όλα τα νέα σήμερα newspolis.gr | Designed by Shape5.com

Η επίσημη ιστοσελίδα της Μαρίας Γιαννακάκη | υποψηφιοι, Αττική, περιφέρεια, Παρέμβαση, για την Αττική, Β' Πειραιά, Κορυδαλλός, Κερατσίνι, Νίκαια, Δραπετσώνα, Αγ. Ιωάννης, Ρέντης, Πέραμα, Πειραιάς, Ανθρώπινα, δικαιώματα, LGBT, ισότητα, Εξωτερική, πολιτική, Εθνική Άμυνα, Τουρκία, Κύπρος, Κυπριακό, Ευρωπαϊκή, Ένωση, ομοφυλόφιλοι, Ρομά